Üretim Aşaması

 

 

1. Buğday Boşaltımı & Üretim Kontrol Laboratuarı:
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan tedarikçilerimiz tarafından özenle seçilen buğdaylar Mardin'deki fabrikamıza gönderilir. Öncelikle sondalar yardımı ile her parti buğdaydan örnekler alınarak buğday kalitesini ve özelliklerini belirlemek amacıyla Ens Un Üretim Kontrol Laboratuarı'nda hektolitre, rutubet, gluten, gluten indeksi, düşme sayısı analizi ve kontrolleri yapılır. Ens Un'un alım kriterleri içerisinde bulunan buğdaylar, kapalı silo ve depolarda, kullanım amaçlarına ve özelliklerine göre sınıflandırılır. Değişik kalite ve özellikteki buğdaylar, elde edilmek istenen unun cinsine göre paçallanır.

2. Buğdayların Temizlenmesi:
Buğday paçalı, belirli süre ve miktarda kantardan geçerek seperatöre (ayırıcı) gelir. Burada kaba, yabancı maddeler ve kırık buğdaylar ayrılır, daha sonra ise taş ayırma makinesinde taşlar ayrılır. Yabancı maddelerin bileşimleri, buğdayın bileşiminden farklı olduğu için unun rengini, bileşimini ve ürünün kalitesini olumsuz etkileyeceğinden dolayı ortamdan uzaklaştırılmaları zorunludur. Unda arzu edilen kaliteye ulaşmak için dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de; buğdayın iyi bir temizleme işlemine tabi tutulmasıdır. Ens Un Fabrikası özel donanımlı temizleme ünitesine sahiptir.

3. Buğdayların Tavlanması, Kırılması ve Öğütülmesi:
Başarılı bir öğütme için buğday tanesinin nem miktarı istenilen düzeye çıkarılarak, tanenin fiziksel yapısı öğütülmeye elverişli bir duruma getirilir. Tavlama işlemi ile kabuğa elastikiyet verilmiş olur. Dinlendirilen temizlenmiş buğday paçalı, valsler (soğutulmuş çelik silindirler) yardımıyla kırılır. Öğütülme işlemi, valsler arasındaki hız farkı ve valsler üzerindeki "dişler" yardımıyla gerçekleştirilir.

4. Elekler ve Sasörler Yardımıyla Oluşan Unun Alınması:
Valslerde kırılan buğday pnömatik sistem yardımıyla değişik gözenekteki eleklere ulaşır. Bu safhada alınan unlardan ayrılanlar eleklerde büyüklüklerine göre;irmik sasörlerinde ise yoğunluklarına göre; tasnif edilerek tekrar öğütülür. Bu işlem kepek, undan ayrılıncaya kadar devam eder.

5. Çuvallama ve Paketleme:
Üretilen un, Ürün kalitesi dikkate alınarak un silolarına taşınır. Homojenliği sağlamak amacıyla tekrar bir paçal işlemine tabii tutulur. El değmeden ve her aşamada kontrole tabi tutulan bir üretim gerçekleştirilir. Proseslerde yapılan kontrol testlerinden ayrı olarak, nihai ürünümüzün laboratuarda ekmeklik kalitesi belirlenir ve laboratuar çalışmalarına paralel olarak fırında çeşitli analizlerle ekmek ve yufka çalışmaları gerçekleştirilir. Hassasiyetle takip edilen üretim, laboratuar ve fırın çalışmalarının ardından üretilen un, Ens Un'un ürün limitleri ve üretim kriterleri içerisinde ise tüketicilerimize sunulur. Fabrikamızda çuvallama ve paketleme üniteleri otomatik olarak el değmeden gerçekleştirilir.

 

 HIZLI MENU

  ANASAYFA  I  HAKKIMIZDA  I  ÜRÜNLER  I  ÜRETİM  I  MARKALARIMIZ  I  İLETİŞİM Copyright © 2012 Ens Gıda San.Tic.A.Ş. Tel: 0.482 215 22 98 Fax: 0.482 215 24 19 TASARIM: FOVAJANS